eram datoare să povestesc episodul în care, fiind la muncă pe plaja Torviscas, am dat nas în nas cu un echipaj al Policia Local. Era săptămâna trecută, cam la sfârşitul zilei de muncă, pe la ora 15.30, şi tocmai ne abordase o englezoaică nu foarte grasă care dorea să cumpere un costum de baie mov cu galben. Şi fiind noi, eu şi Jose, concentraţi pe clientă, că nu era încă decisă ce eşarfă să ia lângă costum, n-am mai fost atenţi la promenadă. Astfel că n-am observat cum un Seat Cordoba colorat alb-albastru deschis şi echipat cu girofare a oprit în dreptul nostru. Erau poliţiştii locali care imediat ne-au făcut semn să venim la ei. (din punctul nostru de vedere, Policia Local este zbir. Policia Nacional, culori alb-albastru marin, are treabă cu infracţiunile adevărate, nu cu contravenţii de negoţ pe plajă)

Imperturbabili pe calea lor de a stârpi comerţul pe plajele din Tenerife, poliţiştii, ambii tineri, până în 30 de ani, erau porniţi să-l amendeze pe Jose, cel puţin, poate chiar să-i confişte şi marfa din geantă. Unul, şoferul, l-a legitimat pe Jose. Celălalt, pe mine, care n-aveam niciun act (unde să-l ţin, în bichini?). Mi-a dat un carneţel şi un pix în care m-a pus să-mi scriu numele, data naşterii şi, când m-a auzit că am NIE (Numero de Idendidad de Extranjeros), mi-a cerut şi prenumele părinţilor. Cât timp a dat el prin staţie datele mele pentru a fi verificată în baza lor de date, discuţia dintre celălalt poliţist şi Jose ajunsese la punctul în care poliţistul îi dădea sfaturi şefului meu cum să evite poliţiştii răi. „La Policia Local Adeje suntem 150 de poliţişti, toţi fac patrulă pe plajă. Majoritatea sunt buni, ca noi, dar sunt şi poliţişti răi care o să vă ia marfa şi o să vă dea amendă. Aveţi grijă pe unde staţi”.

Jose e vulpoi bătrân, care, de 25 de ani în Tenerife, a învăţat lecţia cu poliţiştii. Adică le vorbeşti cu modestie şi le dai dreptate. Că aşa l-a domolit pe poliţist de ăla a devenit în 2 minute mai prietenos ca un labrador bătrân. Cu „da, aşa e, n-avem voie să vindem pe plajă, ştiu că e ilegal, dar cu criza asta n-am mai putut ţine magazinul deschis, în piaţă vânzarea nu merge mai deloc, aşa că venim pe plajă ca să nu murim de foame”.

Între timp, poliţistul meu mă întreba dacă am avut probleme cu justiţia sau cu poliţia. Eu eram îmbrăcată ca pe plajă, în costum de baie, şi aşa omul a văzut tatuajul meu de pe omoplat cu harta insulei Tenerife. N-are rost să vă spun cât de mirat şi amuzat a fost să afle că mi-am făcut tatuajul înainte să plec din România. „Dar de ce? Tatuaj permanent? Dacă n-o să rămâi în Tenerife? Cum ţi-a venit idea?” şi alte astfel de întrebări l-au făcut pe poliţist să pară mai uman, în spatele uniformei şi a ochelarilor de soare Ray Ban. Omul s-a mai uitat o dată pe carnetul în care-mi notasem eu datele personale, repetă prenumele meu, „Heanina” (că „j” în spaniolă se citeşte „h”), l-am corectat, „Jeanina”, a zâmbit, s-a mai uitat la tatuajul meu, a început să râdă… Între timp, Jose cu poliţistul nr.2 ajunseseră să se găsească de rudă, vorba vine, că şi-au dat seama că în trecut, când Jose avea pizzeria, poliţistul i-a fost de câteva ori client, iar atunci nu era încă poliţist.

Şi când Jose ajunsese să le prezinte copoilor costumele de baie pe care le vindem, spunând că-s calitate excepţională, că-s făcute la Santa Cruz de Tenerife, că e design unic în Insulele Canare, a venit confirmarea prin staţie că NIE-ul meu este în regulă şi că n-am nicio problemă cu legea. 😀 Poliţiştii şi-au strâns mâinile cu Jose, şi-au urat de sănătate, poliţistul meu mi-a aruncat un „Hasta Luego, Jeanina!” cu gura până la urechi, noi ne-am luat catrafusele şi ne-am întors pe plajă, la clientă, şi ne-am încheiat ziua fericiţi că am dat peste poliţişti buni şi am avut şi vânzări.

Prima concluzie personală: poliţiştii canarioţi pot fi şi oameni de caracter.

A doua concluzie personală: poliţiştii din municipiul Adeje (costa Adeje se întinde din zona Playa Paraiso până în Las Americas, pe Playa Troya) sunt mai îngăduitori decât cei din Arona (Arona are jumătate din plajele din Las Americas şi tot Los Cristianosul).

A treia concluzie personală: oricât de buni ar fi unii poliţişti canarioţi, tot mai bine e să n-ai de-a face cu Poliţia. Aşa că de abia aştept să-mi mute Jose jobul în hoteluri, unde sunt spaţii private şi nu o să mai avem treabă cu poliţia. Atunci o să prezint costume de baie doar turiştilor de la piscinele hotelurilor de cinci stele (Jose a ajuns la concluzia că doar turiştii foarte bogaţi cumpără costumele lui de baie).

Precizare: Policia Local ţine de Ayuntamiento (adică Primărie), e un fel de Poliţia Comunitară din România, dar cu mult mai multe atribuţii.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Lasă un răspuns