Cât timp am fost noi plecaţi, spaniolii au schimbat codul rutier. Nu că l-am fi ştiut pe cel vechi, dar acum cel puţin avem habar de cel nou, pentru că am primit şi noi în poştă o scrisoare şi un pliant de la ministrul de interne, senior Alfredo Pérez Rubalcaba :), despre principalele modificări.

Nu e rău să fii şofer corect în Spania, ba chiar e recomandat, pentru că legea relativ blândă, dar dacă ai circulat strâmb eşti bun de plată. Practic, noile norme rutiere spaniole sunt favorabile conducătorilor auto, pentru că permisul nu se mai pierde foarte uşor şi paradoxal, deşi amenzile au fost majorate, pentru achitarea lor la termen se acordă o reducere de 50 la sută faţă de 30 la sută cât era pana acum, ceea ce duce de fapt la o amendă mai mică ca înainte.

Interesant şi util mi se pare faptul că dacă primeşti o amendă ai 20 de zile de la momentul notificării ca să o plăteşti doar pe jumătate. Dacă nu o plăteşti în acest timp şi nu ai contestat-o,  încep procedurile de executare silită, care nu ştiu cât de eficiente sunt aici. În plus, poliţia te poate acum anunţa că ai primit o amendă de viteză pe email sau prin SMS pe mobil, iar şoferii îşi pot plăti amenzile pe Internet. Tot pe net fiecare îşi poate consulta situaţia punctelor şi istoricul sancţiunilor primite.

În Spania, şoferii nu acumulează puncte ci le pierd şi pornesc de la un „credit” de 12 puncte. Nici aşa nu rămân fără carnet la o singură contravenţie sau infracţiune. Acestea sunt împărţite pe trei nivele, după care sunt aplicate amenzile şi punctele. De exemplu, vorbitul la telefon sau butonarea GPS-ului în timpul mersului au fost trecute acum la infracţiuni grave şi se pedepsesc cu amendă de 200 de euro şi  trei  puncte. Contravenţiile uşoare, cum ar fi circulatul cu bicicleta pe timp de noapte fără elemente reflectorizante şi fără lumină sunt taxate cu până la 100 de euro,  în timp ce pentru infracţiunile foarte grave, amenda este de 500 de euro şi un minus de 4 până la 6 puncte.

La infracţiuni foarte grave se încadrează condusul sub influenţa alcoolului peste 0,25 mg/l în aerul expirat la posesorii de categorie B (sau A) şi între 0,15mg/l şi 0,30mg/l la şoferii profesionişti sau peste 0,50mg/l (categ. B sau A) şi 0,30mg/l (profesionişti). Diferenţa constă doar în puncte (4 în primul caz şi 6 în al doilea), pentru că amenda este fixă, de 500 de euro.

Viteza nu se încadrează la infracţiuni foarte grave decât la depăşirea cu peste 50 de km la oră a limitei. În acest caz amenda este diferită şi se ridică la 600 de euro. Depăşirile de viteză până în 50 de km la oră se taxează diferenţiat cu 100, 200, 300, 400 şi 500 de euro. Adică dacă limita este de 30 şi eşti prins de radar cu 50 de km pe oră, nu plăteşti decât o sută de euro şi nu pierzi puncte. Te-au detectat cu 51 de km pe oră te taxează cu 300 de euro şi două puncte, apoi la 61 de km cu 400 de euro şi 4 puncte, iar la 71 de km cu 500 de euro şi şase puncte.

În Spania nu sunt permise detectoarele de radar iar amenda este incredibil de mare: 6.000 de euro, fără posibilitatea de a plăti doar jumătate. Tot cu 6.000 de euro şi 6 puncte sunt taxaţi şoferii care umblă la plăcuţele de înmatriculare. Or fi normele mai permisive, dar măcar să aducă bani la buget.

În plus, în anumite situaţii cum ar fi refuzul recoltării de probe biologice sau dotarea maşinii cu aparate care bruiază camerele de luat vederi, poliţia îţi poate reţine maşina. Şi motocicliştii pot rămâne fără motor dacă circulă fără cască de protecţie.

În schimb, permisul nu se mai suspendă pe diferite perioade. Când ai rămas fără puncte, nu mai ai permis, iar ca să-l recuperezi ai ceva de muncă şi te costă. (e complicat de explicat, dacă vă interesează fix acest aspect, găsiţi pe www. dgt.es )

Interesant este şi faptul că în timp ce amenzile nu se mai prescriu după un an, ci după patru, infracţiunile grave nesancţionate sunt prescrise după şase luni şi nu un an cum era în vechea lege. Culmea este că nici conducerea fără permis nu mai este pedepsită cu interdicţia de a da examen în următorii doi ani.

httpv://www.youtube.com/watch?v=oQ_NpVLXpaY

Comparaţia cu Codul Rutier din România o poate face fiecare. Din punctul meu de vedere, aici legea e lejeră dar nu prea merge cu îmbârligături. Adică ori e albă, ori e neagră.

Cei care vor să facă comparaţii şi să înveţe spaniolă,  pot descărca Codul Rutier Spaniol.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Da … informatii de certa valoare, dar stau si ma intreb in cazul meu , concret daca placuta e tocita, ca e proprietatea politiei ro., si astia nu o schimba, se cheama ca iam adus modificari!!?

  2. Eu zic ca se refera la modificari aduse de tine intentionat, ca să eludezi legea, nu la cele provocate de trecerea timpului.

  3. Pai e zgariat… intentionat, dar oare se prind? O SA-L MAI REFAC EU CU O CARIOCA NEAGRA!

Leave a comment

Lasă un răspuns