Sete de lectură… pe plajă

Mi-a venit o teribilă poftă de lectură. Ba nu, mi-a revenit teribila poftă pe care am avut-o din copilărie pentru citit. Ştiu de ce s-a întâmplat asta tocmai în Tenerife şi este oarecum logic. Televizorul din România, chiar de nu-mi oferea calitate prin programele lui, mă ţinea captivă în fiecare seară, după venirea de la serviciu. Chiar de îmi propuneam să las în pace telecomanda, n-o făceam decât undeva târziu, când creierul meu era prea obosit ca să mai stea treaz în faţa unei cărţi, oricare ar fi fost ea.

Pe insulă, la prima locuinţă, n-am avut televizor decât în ultimele săptămâni, şi rapid ne-am dat seama că ne ieşise din reflex. Ne curăţasem de televizor, ne vindecasem de dependenţă (şi era atât de simplu, puteam s-o facem mult mai devreme, trebuia doar să donăm televizorul). La locuinţa actuală televizorul ne-a fost luat printr-un mod ciudat şi cu explicaţii de neînţeles şi nu ne-am supărat. Cui îi trebuie un televizor în Tenerife?

Dar nu numai lipsa cutiei cu programe m-a îndreptat spre cărţi, că nu iau cartea în mâini doar seara, acasă. Pe plajă, sub razele soarelui şi cu tunetele produse de valurile Atlanticului la spargere, una dintre cele mai plăcute activităţi este lecturarea unei cărţi. Uitasem şi a fost grozav să-mi reamintesc ce linişte şi ce frumuseţe poate aduce universul unei cărţi în viaţa unui om… şi ce minunat este ca locul în care pătrunzi în acel univers să fie o plajă. Dacă e să fac un top al celor mai recreative activităţi în viziunea mea, cititul pe plajă e între primele.

Am epuizat cărţile ce s-au intersectat cu existenţa mea în Tenerife. Şi ieri am încercat să cumpăr de pe net din România şi să-mi fie trimise pe insulă. Nu prea se poate. Seb a sugerat să rog pe Andreea şi Alberto (ce vin în sudul Tenerifei la sfârşitul acestei săptămâni) sau pe Achiloşi (ce ajung în Puerto de la Cruz săptămâna viitoare) să-mi cumpere cărţile ce-mi trebuie şi să le aducă în bagaje.

Dacă aveţi cum să mă ajutaţi, credeţi că puteţi strecura câteva sute de grame printre lucrurile voastre astfel încât să nu vă incomodeze la cântărirea bagajelor (ştiu ce pacoste poate fi momentul în care doamna de la check-in spune că trei kilograme trebuie să dispară)?

Am făcut o scurtă selecţie de titluri:

Curcubeul – D.H. Lawrence

Amantul doamnei Chatterley – D. H. Lawrence

Grădina de ciment – Ian McEwan

Colecţionarul – John Fowles

Zile birmaneze – George Orwell

Minunata lume nouă. Reîntoarcerea la minunata lume nouă – Aldous Huxley

Tunelul – Ernesto Sabato

15 Comentarii