O afacere de „viitor” în Tenerife: vânătoare de şobolani

Şeful meu, Jose, e un om simpatic. Născut în Galicia (nord-vestul Spaniei) şi venit în Tenerife în urmă cu 25 de ani, Jose a avut vremea, banii şi mintea să încerce multe. Experienţe, oameni, afaceri. A călătorit mult şi a avut multe idei geniale. Geniale în viziunea lui, fireşte. Readucerea în trendul de pe plajele din Tenerife a costumului de baie stil anii ’90 este una dintre ele. Vânătoarea de şobolani este alta.

Are saitul ăsta, Rat Shooting Sport, din 2007, când i-a venit ideea şi a brevetat-o. Ca să înţelegeţi mecanismul şi cum vrea el să se îmbogăţească din această afacere, intraţi pe sait. În două cuvinte, vă  spun ce vrea să facă. Unu. Plăteşte oameni să-i prindă şobolani vii. Şobolani de pe oriunde din spaţiile publice, din parcuri, gropi de gunoi, tomberoane şi alte depozite. Doi. Ia bani de la nişte oameni bogaţi şi plini de dorinţa de a ucide, de a vâna. Chiar şi nişte animale mici, oribile şi viclene cum sunt şobolanii. Trei. Pune şobolanii într-un spaţiu amenajat ca poligon de tragere, dă puşti speciale pentru animale mici miliardarilor şi lasă liber la ucis. Toată lumea e fericită (clar, mai puţin şobolanii), Jose ajunge miliardar, end of story.

Ideea şi mai măreaţă e de a nu plăti el oamenii care să-i aducă şobolanii vii. Ci de a convinge guvernul tenerifez, Cabildo, să plătească pentru asta. Adică oricum statul cheltuie anual zeci de milioane de euro pentru exterminarea şobolanilor prin otrăvire şi nici nu are o evidenţă a animalelor ucise (plus că nici mare randament nu obţine, dacă e să mă iau după poveştile lui Jose). Altfel ar sta treaba dacă nu s-ar mai da bani pe otravă şi animalele ar fi prinse nevătămate, în cuşti-capcană, apoi conduse pe ultimul drum, spre marele măcel.

Voi ce ziceţi? Sună bine sau grotesc? Pe Seb l-a dus cu gândul la o crescătorie de şobolani. Pe mine, idea lui Seb cu crescătoria de şobolani m-a dus cu gândul la romanul lui James Clavell, „King Rat”. Habar n-am de ce, că acolo şobolanii erau mâncaţi, nu împuşcaţi. Anyway, chiar dacă noi suntem doar de 2 luni în Tenerife şi nu de 25 de ani ca Jose, parcă pot să spun că n-am văzut aşa mulţi şobolani cum zice al meu şef că viermuiesc prin tenebrele insulelor Canare. În afară de un coş de gunoi de pe plajă şi fantoma unui şobolan într-un palmier, alte astfel de animale n-am întâlnit aici.

O altă idee trăznită de-a lui Jose e să mă pună pe mine encargado, adică manager, la această afacere cu şobolani. Nu mi-e clar ce ar trebui eu să fac. Cred că nici lui. Era doar o discuţie.

*foto captură de pe saitul lui Jose

5 Comentarii