De luat aminte, pentru viitorii emigranţi în Tenerife

Primim zilnic mailuri de la voi, cei aflaţi încă în România. Mailuri frumoase, mailuri de încurajare, mailuri care cer încurajare.  Sunt cei dintre voi care vor să emigreze în Tenerife, care vor să părăsească o Românie ce se adânceşte tot mai rău în criză cu speranţa că aici vor găsi binele.

Am un reproş să le fac tuturor acestora şi un mare sfat să le dau. Reproşul. Oameni buni, dacă tot aţi găsit acest blog al unor oameni care de două luni de zile trăiesc în Tenerife, de ce nu-l luaţi la puricat? Înţeleg că n-aveţi timp să citiţi toate posturile, că probabil nu vă interesează că mie-mi place să stau la plajă sau că Seb se dă tot mai bine cu skate-ul. Dar avem multe posturi în care vorbim despre puţinele locuri de muncă de aici, despre rata şomajului din Insulele Canare care a ajuns la 27%, despre cât de optimist şi pozitiv trebuie să fii ca să ai răbdarea să cauţi, să întrebi la hoteluri, restaurante, baruri şi ei toţi să-ţi răspundă „lasă un CV şi acesta va ajunge la departamentul de resurse umane”. Avem articole scrise despre chiriile de aici şi cum sunt locuinţele, despre cum se obţine rezidenţa şi NIE, despre preţurile maşinilor de ocazie, despre preţurile la mâncare şi alte consumabile în supermarket. Pentru asta avem butonul de căutare, se află în dreapta-sus sub numele „cotrobăie după crabi”, avem Arhivă, pe zile şi pe luni, unde din martie până în mai sunt multe titluri care să vă ajute, avem Cuprins, chiar pe bara de meniu, unde găsiţi articolele scrise împărţite pe categorii, avem norul de taguri. Toate ăstea funcţionează, sunt puse pe sait pentru a vă ajuta să găsiţi rapid informaţiile de care aveţi nevoie, fără să pierdeţi timpul.

Sfatul. Dacă tot vreţi să emigraţi, făceţi-vă timp şi citiţi aceste lucruri. Ştiu că e mult mai simplu pentru voi să ne scrieţi un mail în care să solicitaţi toate informaţiile de care aveţi nevoie. Dar gândiţi-vă, e cel puţin lipsă de respect pentru noi dar şi pentru timpul nostru dacă voi spuneţi „n-am prea citit blogul vostru, dar vrem să ştim următoarele: ….” Şi mai mare lipsă de respect este când spuneţi „am citit tot blogul vostru şi v-am ruga să ne daţi următoarele informaţii despre joburi, chirii, maşini SH, rezidenţă, etc”. DACĂ AŢI FI CITIT BLOGUL (NU TOT, CI DOAR DIN MARTIE PÂNĂ ÎN MAI), AŢI FI GĂSIT TOATE ACESTE INFORMAŢII ÎN ARTICOLE DEJA SCRISE. Dacă voi, că vreţi să plecaţi din ţară şi vă pregătiţi emigrarea, nu aveţi timp să căutaţi informaţii despre locul în care vreţi să imigraţi, mai ales că se află toate la un loc pe un blog, nu pe zeci de mii de saituri, cine să aibă timp să vă pună pe tapet informaţiile de care aveţi nevoie? De ce vă închipuiţi că noi avem timp să scriem aceleaşi lucruri iar şi iar, tuturor celor care n-au timp să caute pe blog?

Eu şi Seb, în cele două săptămâni cât eram în ţară şi ne-am hotărât că ar fi bine pentru noi să emigrăm în Tenerife, am citit totul despre Tenerife. Am găsit forumuri ale rezidenţilor, le-am devorat. Am găsit saituri mai puţin complete despre Tenerife, le-am devorat. Am căutat portaluri de informaţii şi ştiri despre Tenerife şi, când am văzut că în limba engleză nu prea sunt la zi, am căutat în spaniolă. Am găsit un blog al unei românce care locuise pentru şase luni în Tenerife, Ioana Budeanu, şi am citit TOT ce a scris despre Tenerife. Adică eram însetaţi să cunoaştem locul în care vom poposi şi evident că voiam să ne facem temele.  Singurul mail trimis cuiva din şi despre Tenerife a fost spre agenţii imobiliari găsiţi pe saituri de locuinţe de închiriat pentru a ne arăta interesul faţă de un anumit studio şi să le spunem că o să ajungem în Tenerife pe 9 martie. Aaa, da, şi i-am mai trimis un mail lui Dan ca să-l anunţăm că venim în Tenerife. Ştim că nu toţi oamenii sunt la fel, adică nu ne aşteptăm ca toţi dintre voi să fie la fel ca noi. Dar, dacă vreţi să faceţi un pas aşa de mare cum este mutarea în altă ţară, aveţi RESPECT în primul rând PENTRU VOI şi căutaţi toate informaţiile care sunt de folos unor viitori imigranţi.

Nu vă supăraţi prea tare că v-am luat la rost. Oricum, mă gândesc că dacă sunteţi raţionali, o să înţelegeţi lucrurile simple şi fireşti pe care vi le-am prezentat în acest articol. Dacă nu sunteţi, atunci o să interpretaţi într-un mod total greşit orice cuvânt, în care caz şi orice mail pe care vi l-am fi trimis ar fi fost la fel de greşit interpretat.

Hai să fim sănătoşi!

19 Comentarii