Cum e cu Internetul în Tenerife

Nu e foarte simplu să ai Internet acasă în Tenerife, cel puţin la început, dacă nu dispui de ceva bani în plus. Majoritatea operatorilor de telefonie care oferă şi acces la Internet îţi cer un depozit în momentul în care vrei să faci un abonament.

Vedere din "biroul" de la Mc Donald's

Oferte sunt destule şi la viteze rezonabile de la principalii furnizori de Internet de pe Insulă, Telefonica-Movistar şi Vodafone. Netul de mare viteză, între 3mb şi 20 de MB pe secundă vine prin ADSL şi îţi instalează automat şi o linie telefonică, cu minute naţionale incluse. Un abonament ADSL costă între 29 de euro şi 54 de euro pe lună, în funcţie de operator, viteză şi servicii. De exemplu, la Vodafone, cu 54 de euro ai Internet peste tot, adică acasă prin ADSL şi în rest prin modemul USB, care duce şi aici viteze de download până la 21 MB pe secundă. Dacă vrei doar modem, e sub 50 de euro. Oferta sună frumos, dar dacă sapi, afli că există un trafic inclus de 7 GB, după care viteza prin modem scade.

Pare simplu să îţi faci un abonament, când întrebi prima oară. Îţi cer un document, paşaport sau NIE, şi un cont bancar. Când am auzit că e aşa simplu, acu vreo trei săptămâni, am luat băncile la rând ca să deschid un cont. După patru bănci am renunţat deocamdată, pentru că peste tot îţi cer un depozit, ba de 50 de euro la Caixa, ba de 100 la SolBank sau de 30 la una al cărei nume nu mi-l amintesc acum. Pe lângă depozit sunt şi comisioane dacă nu ai un contract de muncă ca să primeşti banii în acel cont. Cu o dovadă că ai venituri ce îţi vor fi virate în cont, unele bănci îţi deschid contul gratis. Toate însă oferă transferuri bancare în Europa fără comision, în limita a 50.000 de euro. În România, cel puţin acum o lună şi ceva, ca să tranferi din cont 30 de euro, îţi cereau 25 comision. Înţeleg că se vor alinia şi băncile noastre la un moment dat, celor europene.

Revenind, ca să ai Internet de orice fel, ai nevoie de cel puţin 150 de euro, ca să deschizi cont şi să plăteşti şi depozitul.

Noi am lăsat abonamentul pe mai încolo, când prindem puţin de cheag şi cum nu putem sta departe de net, ne folosim de wifi-urile gratis din baruri. Gratis e un fel de a spune, pentru că oricum plăteşti consumaţia. Aşa ne-am stabilit biroul ba la Los Squalo, ba la Mc Donalds, care toate au free wifi , dar nu toate au prize ca să încarci laptop-ul. Din fericire cel de pe malul Oceanului are priza chiar la prima masă, aşa că biroul este cu vedere la mare. Mai vezi cine trece, când e marea sus şi nici nu te fracă nimeni la cap. Dezavantajul este că uneori sunt atât de mulţi conectaţi că abia mai „picură” netul.

Când Je mai pune câte o galerie şi aici nu mai merge, există soluţia din spatele Mc Donald, unde cineva are o reţea nesecurizată, care are ţeavă foarte bună. Acolo mai fac eu revista presei, când e Je pe laptop. De când al meu a rămas fără display, suntem cu rândul, atunci când nu „rechiziţionăm” laptop-ul lui Dan. Sper să rezolvăm problema lcd-ului când vom veni în ţară, ca să fim mai productivi.

Şi acum vă las să ma duc la pozat surferiţa!

PS.  Je a spus DA!

14 Comentarii