Cum mi-am pregătit perineul în timpul sarcinii de nu m-am rupt deloc la nașterea Mariei? Am stat mult să mă gândesc dacă să scriu tot adevărul despre asta. Cam 5 minute. Glumesc, chiar mi-a luat mult timp. Și nu pentru că aș fi o persoană rușinoasă, că știți că nu sunt. Ci pentru că nu știu cum va fi perceput articolul de față în urma dezvăluirilor… șocante. Dar cum este ceva ce nu ține de mine (adică ce gândește lumea despre ceva ce zic sau fac), am decis să scriu despre ce cred eu că m-a ajutat cel mai mult. Acest articol este pentru acele persoane interesate într-o naștere mai naturală, cu mai puțină dramă și mai multă conștientizare. E pentru acelea care înțeleg că epiziotomia este un măcel și care doresc să-și crească elasticitatea perineului pentru a evita rupturi nenecesare.

În timpul sarcinii cu Yago, în 2011, am aflat de masajul perineal ca metodă de a spori elasticitatea pielii și mușchilor perineali. Teoretic, în timpul travaliului, în faza de expulzie, în corpul femeii sunt secretați hormoni care ajută la dilatarea canalului de naștere. Adică lărgesc vaginul și toate sistemele ce sunt legate de el. De aici rezultă că, într-un travaliu în care nu s-a intervenit chimic și fizic, în care femeia este calmă și nu împinge forțat, nu ar trebui să se rupă deloc vaginul. Nici spre anus, adică perineul, nici spre labii, nici clitorisul. Dar mi-am zis că nu poate fi greșit să îmi iau măsuri de precauție. Și în ultimele vreo 2 luni de sarcină mi-am făcut masaj perineal. Cum e ăsta? Practic bagi un deget (degetul mare) în vagin, uns cu ulei, și masezi peretele de la intrarea în vagin dintr-o parte în alta. În special peretele dinspre anus. Erotic? S-a excitat careva? Sunt șanse mari, dar nu e vina nimănui că aparatul reproducător ne provoacă plăcere. E un adevăr pe care trebuie să-l acceptăm. Natura e deșteaptă, ne-a făcut bine. Niciun animal nu ar mai fi făcut pui dacă nu primea o recompensă. Practic niciun animal nu e conștient (nici măcar omul, în multe cazuri 😀 ) că face pui. Face sex pentru că se simte bine în timpul actului. Așadar nu trebuie să evităm să intrăm în detalii când vine vorba de naștere și aparatul reproducător doar pentru că e… excitant.

Revenind la masajul perineal, se face câteva minute, în jur de 5, în fiecare zi din ultimelele luni de sarcină, până la momentul nașterii. Mie nu mi-a plăcut și nu l-am făcut de drag. Am zis că trebuie și m-am ținut de rutină. A ajutat, așa cred, că Yago s-a născut dintr-o singură contracție pe expulzie și perineul a rămas intact. Acolo unde NU am masat cu ulei, pe labiile mari, labiile mici și clitoris, pielea s-a crăpat și chiar rupt. Clitorisul a rămas într-o formă diferită față de original 😀 Nu m-a deranjat. Nu am avut dureri mai mari decât niște usturimi, nu a fost nevoie de cusături, nicio dramă.

5 ani mai târziu, în sarcină cu Maria, am amânat foarte mult masajul perineal. Eram în luna a 7-a și ziceam că da, trebuie să încep. Apoi eram în luna a 8 și la fel, da, ar trebui să mă apuc de masaj. Dar nu mă atrăgea deloc perspectiva. Unele mame povestesc că la a doua naștere, cum mușchii cervixului și ai vaginului sunt mai… lăsați, ca să zic așa, copilul coboară mai repede și neșansele ca perineul să se rupă sunt mai mari. M-am gândit că asta poate fi adevărat și mi-era teamă de rupturi. Dar gândul să trag 5 minute de vagin în fiecare zi mi se părea incomod și neplăcut.

Și aici a intrat în scenă ceea ce vă va produce probabil un șoc. Dildoul meu. Da, am un dildo. De fapt, 2. Mi-am făcut masaj perineal cu Bam, un dildo de 7,5 cm în diametru. Am început cu vreo 3 săptămâni înainte de naștere și am făcut cam în medie o dată la două zile, deci câteodată zilnic, câteodat uitam de el vreo 3 zile. Am zis că nu pot să mai amân masajul și dacă va fi să mă motivez să-l fac, apăi un dildo e o motivație destul de puternică. Și apoi, masajul urma să fie mult mai eficient astfel decât cu unul sau două degete. Gândiți-vă. Capul copilului la naștere are în medie 10 cm diametru. Dildoul meu are 7,5 cm. De ce nu? Pentru că are formă de penis și doamne ferește, masajul perineal nu trebuie să aibă nicio conotație sexuală? Dar are, pentru că masajul perineal are loc în vagin, deci cum poate asta să fie o operațiune fără implicații sexuale? Doar e organul sexual.

Acum există o întreagă industrie pentru pregătirea perineului pentru naștere care promit evitarea epiziotomiei. Adică sunt tot mai multe companii care fabrică aparate pentru masajul perineal. Unele sunt niște baloane din cauciuc care se bagă în vagin și se umflă progresiv, pe măsură ce trec săptămânile și antrenamentul perineului este mai avansat, pentru ca apoi femeia să le ”nască”. Deci împinge afară balonul umflat care ajunge la sfârșitul perioadei de pregătire a perineului la 10 cm diametru.

Mi s-a părut nenecesar să-mi cumpăr un astfel de aparat. Am zis, de ce ar fi mai normal să-mi bag un balon? Plus că trebuia să dau vreo 100 de euro pe el. Când am fost la moașă cu Maria, să-i declarăm nașterea, și moașa mi-a făcut un control ginecologic, n-a găsit nicio crăpătură. I-am spus că eu cred că și datorită masajului perineal cu dildo și ea a spus că recomandă mamelor care vin la cursurile prenatale să facă sex cu perechea lor cât mai des pentru a dilata zona. Eu recomand masturbarea cu dildouri groase 😀 Ca singură metodă sau completarea sexului cu partenerul.

Probabil că masajul perineului nu e singura metodă pentru a evita epiziotomia sau ruperea la naștere. Adică în sensul că există femei (majoritatea) care nu numai că nu l-au făcut, dar nici nu au auzit de așa ceva. Și din aceste femei, unele nasc vaginal, și fără epiziotomie, și fără rupere. Dar sunt puține. Majoritatea femeilor care nasc vaginal primesc epiziotomie (tăierea vaginului) din oficiu, fără să fie măcar întrebate. Iar mare parte din restul, cele care nu au fost tăiate, cele care știu că epiziotomia este nenecesară și dăunătoare, și cer să fie lăsate să se rupă natural (pentru că o ruptură de perineu se vindecă mai bine decât o tăiere de perineu) au parte de rupturi perineale de gradul 1 sau 2 (din 4).

Toate acestea pot fi evitate prin masaj perineal. Nu numai bărbații au un organ sexual care se mărește și revine la forma inițială fără să se rupă 🙂

Masajul perineal sporește elasticitatea pielii și a mușchilor perineali prin creșterea fluxului sangvin în țesuturi și prin îmbunătățirea capacității lor de a se întinde. Asta în primul rând. Ceea ce e foarte interesant e că poate reduce durerea din timpul expulziei. Eu nu am simțit durere când s-a născut Maria, a fost o mare ușurare să împing cu putere, fără să mă controlez. Practic expulzia în sine nu a fost deloc dureroasă, contracția uterului a fost.

Iar ăsta este un mesaj foarte important. Teama de durere e printre motivele principale pentru care femeile aleg să facă cezariană. Durerea contracțiilor uterine dar mai ales durerea de la expulzie sperie cu adevărat viitoarele mămici. Personal cred că frica de necunoscut, de durerea cea mare a nașterii, de rupere vaginală le face pe multe femei să fie stresate și rigide în timpul travaliului, lucru care duce la tensionarea mușchilor cervixului. Am auzit ”eu pur și simplu nu m-am dilatat” de foarte multe ori. Cervixul este alcătuit din mușchi circulari făcuți să se întindă, să se dilate, în stare de relaxare. În stare de tensiune musculară, rămăn bine strânși. Orice frică, cât de mică, poate împiedica femeia să se relaxeze. Și rușinea, apropo, funcționează la fel. În sensul că dacă îi e rușine de ce are între picioare, rușine să vorbească deschis despre organele de reproducere, rușine să-și facă masaj perineal, femeia poate fi stresată, rigidă și foarte departe de a se putea relaxa în timpul travaliului. Stres = tensiune musculară.

Mai este un motiv destul de bun pentru care eu cred că masajul perineal ar trebui făcut cu un dildo gros. Vaginul pare mic și multe femei au dificultăți în a-și închipui că se poate deschide atât de mult încât să iasă copilul prin el. Prin exersarea cu un dildo gros, care la începutul sesiunilor de masaj perineal poate să nu intre (poate ajuta ca masajul să se facă după sex, când mușchii vaginului sunt mai întinși și mai elastici), viitoare mamă capătă o nouă perspectivă asupra propriilor organe. Și asupra nașterii. Și așteaptă evenimentul mai pregătită, nu numai fizic, cât mai ales psihic. Apăi dacă știi că un dildo cu diametrul de 7 cm poate intra în vagin, ai mari șanse ca în momentul travaliului, cu tot cocteilul de hormoni meniți să ajute nașterea, expulzia se va face fără drame, dureri, epiziotomie, rupturi și sânge. Practicând cu un dildo gros, femeia înțelege în ce situații acesta intră și în care nu, înțelege cum funcționează perineul, cum trebuie să relaxeze pelvisul și perineul ca să se dilate cât mai mult. Nu numai că acum știe pe ce să se concentreze în travaliu, dar devine astfel familiară cu nefamiliarul. Și naștere nu va mai fi un necunoscut total.

El e Bam

*masajul perineal în sarcină, ca și sexul, are puține contraindicații. Cu toate acestea, întrebați-vă doctorul înainte de a-l face.