Ce faci, mah, cu dreptul tau de a fi roman? Emigrezi in Tenerife!

Oamenii sunt de multe feluri si eu, dese ori, fac greseala de a-i lua pe toti ca pe unu. Si-i judec. Cred ca asta e cel mai mare pacat al meu. Dar ceva m-a intrigat acum cateva zile si trebuie s-o zic. Am cunoscut un tip, tanar, pana in 30 de ani, care traieste aici de 11 ani. Dupa ce a terminat liceul in Ro a si plecat in Tenerife. E clar, a prins vremurile alea cand era mult mai greu ca acum sa emigrezi, dar omul, un luptator, si-a facut un rost. Are casa pe insula ridicata pe banii lui, munceste in continuare ca ospatar si  traieste impreuna cu fratii. In Ro are parintii, pe care-i viziteaza rar.

Ok, asta a fost cadrul general. Acum vine si partea intriganta. Omul, ca e rezident aici de multi ani, are posibilitatea sa devina cetatean spaniol. Ca eu am crezut ca are deja cetatenie, cand am auzit ca de 11 ani e pe insula. Cum, si nu aplici pentru cetatenie? l-am intrebat. Cetatenie spaniola? De ce? a raspuns el contrariat. Pai pentru toate avantajele care decurg din asta… i-am raspuns putin descumpanita. Aaa, pai eu nu vreau sa pierd cetatenia romana… zice omul. Dar ce mai faci cu ea, daca viata ta e aici? m-am interesat, vrand sincer sa aflu la ce e atat de importanta cetatenia romana pentru el. Pai nu vreau sa-mi pierd drepturile pe care le am in Romania! a raspuns omul cu cea mai mare solemnitate.

Aici am izbucnit in ras. Nu-mi venea sa cred ca omul vorbeste serios. Dreptul la vot, probabil, ce alt drept ai in Romania ca sa zici ca-l pierzi? a intervenit Seb. Omul n-a stiut sa raspunda. Dupa intalnirea cu el m-am intrebat de ce ar vrea cineva – care traieste intr-o tara din care nu mai vrea sa plece – sa pastreze cetatenia unei tari din care a plecat, pe care a parasit-o pentru ca traia rau, tara care n-a facut nimic pentru el. Probabil din prostie. Si asa l-am judecat pe om, considerandu-l obtuz. Ca patriotic nu-i acest gest, cel putin mie nu-mi pare… Identitatea unui om nu sta in steagul ce flutura in fata guvernului ci undeva mult mai adanc.

26 Comentarii