OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Draga Je

Este a doua oara cand am nevoie de sfatul tau – prima data ti-am scris cand eram in dubii cu dormitul iar postarea ta de pe blog mi-a facut un munte de bine caci mi-a intarit si mai mult convingerea ca ceea ce fac fac bine dar ma derutasem un pic din cauza parerilor din jur.

Acum iti scriu ca sa te intreb de vacanta voastra – am vazut din nou ca se poarta pe blogurile mamicesti liste de vacanta – interminabile d.p.meu de vedere.

Eu locuiesc in italia si am un baietel de 11 luni alaptat in continuare as zice aproape exclusiv la san. Mai bea cam 100 ml pe zi de bors sau socata in functie de ce am in casa si rontaie fructe dar nu le mananca neaparat.

Mai are zile cand mananca mousse de avocado – avocado, carob, miere sau miei fiert cu fructe si curmale dar cam atat. Mai ia de la noi din farfurie dar doar sa vada ce avem noi acolo. Nu se omoara neaparat cu chestiile pasate gen smoothie sau supe. Ii place sa ii dau legumele taiate in bucati – sau si le culege el singur de prin salata noastra si asta si pt ca la 8 luni avea deja 8 dintisori.

Nu imi fac neaparat griji din lipsa mancarii daca ar fi sa plec in Romania – desi chiar nu stiu de unde as putea cumpara fructe bio – eu de fel sunt din brasov iar sotul din zona Moldovei. Iti povestesc toate acestea pt ca as dori sa merg in tara dar mi-e frica –bb nostru nu rezista mai mult de 30 de min in scaunelul de masina, plus nu stiu daca o sa ii prinda bine schimbarea de mediu fiind atat de mic .

Am vazut ca atunci cand ati fost voi Yago a racit si Seb a avut parte de aventuri.
Deci intrebarile mele ar fi: cum v-ati descurcat pe drum cu masina si in avion ca Yago sa reziste? Cum ati facut cu mancarea? Ce “medicamente” naturiste ati avut la voi daca ati avut? Cum a fost sa nu fie la el acasa?

Sper sa nu ma fi lungit prea mult. Spor in toate si va imbratisez cu drag.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In Piata Mare, Sibiu, cu verisorul Teodor

Salutare!

Le iau telegrafic, pe rand, sper sa-ti raspund la intrebari.
Nici Yago nu sta in scaunul de masina. Nici 10 minute, cu toate distractiile si jucariile din lume. Dar in avion a fost altfel. Cat a dormit, a dormit la mine in brate, cand nu, ori a stat pe scaun (am pastrat unul liber intre noi doi, ca sa avem pentru Yago, si nu s-a ocupat tot avionul, deci asa a ramas). Apoi a inceput sa se plimbe printre scaune, pe sub, pe culoar, a interactionat cu ceilalti pasageri, a smuls multe zambete si a primit atentie si cadouri, deci a fost foarte bine. Cand am mers prima data cu el cu avionul, la Madrid pentru pasaport, avea vreo 9 luni si a fost si mai simplu, ca era mai mic.

In avion - ca pestele-n ocean
In avion – ca pestele-n ocean

Apoi, drumurile cu masina le-am tratat ca si aici, el la mine in poala, in portbebe. Asa are acces nelimitat la san si la lapte, e mai linistit, sta mai mult timp pe loc si se agita mult mai putin (ca si asa sunt momente in care vrea sa treaca in fata, la volan, sau sa se urce pe suportul din spate, in portbagaj, dar mai rar). Stiu ca nu e sigur potrivit studiilor si normelor sociale, dar n-am ce face, el nu sta in scaun, nu il pot obliga sa o faca si punct. Dumnezeu sa ne aiba in paza lui… Iar amenzile, se platesc (am luat pe insula o amenda de la Guardia Civil ca nu era copilul in scaunul lui – 100 de euro in 20 de zile sau dublu dupa termen).

Cu mancarea a fost ca si aici, adica putina, asa e cu copiii mici alaptati fara orar, la cerere, 24 de ore din 24, cer mai putina mancare si e normal, laptele matern in al doilea an de viata asigura cea mai mare parte din nutrientii necesari. A mancat fructe si legume din piata (de la tarani, dar si din import, gen banane, pepeni, lamai, portocale) si cateodata seminte rasnite amestecate cu suc de fructe. Nu cumparam produse ecologice decat daca sunt accesibile la pret, ca la cate fructe mancam noi (si cate 8 kilograme pe zi) plus tone de verdeturi, ar trebui sa avem alte conturi bancare ca acum doar pentru fructe si legume bio…

Medicamente naturiste sau ne n-am carat dupa noi, nu mai folosim de mult. Medicamentele, in esenta lor, sunt nocive, nu fac decat sa strice armonia in corp, mai mult decat o face un episod de boala. Plus ca trateaza doar simptomele, nu merg pana la cauza care le-a produs, asa ca care-i rostul luarii de medicamente? Ca sa stai impacat sufleteste ca ai facut ceva, orice, ca sa alini suferinta (a ta, a copilului)? Indiferent de repercusiuni? Ce naiba, e din ce in ce mai clar ca medicamentele (ca si vaccinurile si toate produsele industriei farmaceutice, aka vitamine sintetice sau formule de lapte praf) nu servesc sanatatii, ci profiturilor uriase care se fac pe seama ipohondriei umane. Si atunci de ce sa alegem sa credem ca e doar o teorie a conspiratiei si sa continuam sa tinem capul ascuns in pene si sa facem liste de medicamente necesare in vacanta? Mi se face rau…

Am luat cu noi in vacanta doar gandul la uleiurile esentiale ce stiam ca e posibil sa folosesc daca raceste Yago. Se gasesc si in Romania la „plafar”, nu trebuie sa le cumperi din Italia. Si mai ieftine, cu siguranta. Am cumparat din Sibiu de arbore de ceai, de menta si de eucalipt (in Tenerife uleiul esential de Tee Tree costa peste 8 euro sticluta mica de vreo 5 ml, din Romania l-am cumparat cu mai putin de 3 euro).
Le-am folosit la umidifierea aerului (aerosoli) ca de asta avea el nevoie la nasucul infundat iar pe cel de Tee Tree la candida care i-a aparut in gurita dupa perioada de raceala. E foarte eficient impotriva aftelor bucale si a candidei, au disparut aproape in totalitate dupa doua aplicari, apoi au mai ramas unele mici la colturile gurii, in interior, ce au trecut in vreo doua saptamani, prin aplicari de vreo doua ori pe zi. (explicatie: uleiul de tee tree l-am testat intai putin, pe manuta lui, am pus direct cu degetul meu. N-a avut nicio reactie in cateva ore si asa l-am folosit INTERN. Tot cu degetul meu ii puneam in gura, pe interiorul buzelor si al falcutelor. Se poate face si cu tifon pus pe deget, inmuiat cu tee tree si sters interiorul guritei, pe bubite, dar eu n-am incercat, poate din comoditate).

Cu sora-mea si cei doi baieti ai ei, Ayan si Teodor
Cu sora-mea si cei doi baieti ai ei, Ayan si Teodor

 

Schimbarea de mediu e binevenita, intareste sistemul imunitar. Chiar de raceste, lasat corpul sa se vindece singur, fara interventii, totul se va incheia cu bine. O perioada de vacanta intr-un loc nou poate fi foarte benefica dezvoltarii copilului, plus ca sigur se va distra, asa mic cum e. Iar ca e mic, nici nu-ti dai seama cat e de avantajos. Cat e mic, cu copilul se calatoreste foarte usor. Il ai in brate, in portbebe, el e mic si doarme o mare perioada din timpul calatoriei, fiind alaptat asigura autonomie maxima de hrana, deci nu trebuie sa te stresezi sa cari borcanase, castronase, lingurite si altele „necesare” alimentarii unui copil.

Pentru a merge in deplasare cu un copil mic nu-i nevoie de bagaje mari. Noi am avut doar valizele de mana, cele cu care urci in avion, nu am avut bagaje de cala. Si in astea doua bagaje au intrat si hainele lui, si ale noastre dar si cadourile, care au umplut aproape o valiza. Clar, nu-i toata lumea ca noi, dar zau ca nu-i nevoie de nimic special bebelusesc pentru o vacanta cu mititelul.

Cat despre liste, am mai spus-o. Listele si le face omul cand are nevoie de ceva cu care sa-si ocupe mintea si sa-i dea impresia ca astfel e un om/parinte mai bun si asa se va descurca mai bine. Ca si listele pentru cumparaturi bebelusesti ca sa te pregatesti de venirea pe lume a micutului sau pentru lucruri de carat la maternitate la nastere, listele pentru lucrurile de luat in vacanta cu copilul sunt o modalitate de complicare a vietii.

Cui i se pare simplu sa care dupa el un patut de copii in concediu? Mie mi se pare complicat. Nu-i mai usor sa dormi cu copilul in acelasi pat? Macar in vacanta… O avea copilul deja tabieturi, ca doarme singur in patul lui, in camera lui, dar sigur se va odihni in cela cateva zile de vacanta dormind intre parintii lui.

Cui i se pare simplu sa care pana si in vacanta scaun pentru masa cand copilul poate manca din poala parintelui sau din picioare in timp ce se joaca sau in multe alte variante mai apropiate de natura noastra… Ai vazut ca copiii mici nu stau mult intr-un loc, se plictisesc repede? De ce sa-i obligi sa stea intr-un scaun doar pentru ca mananca, si in cultura noastra mancarea trebuie sa se intample neaparat intr-un scaun, frumos asezat, cu spatele drept, in fata mesei?

 

La tobele lui Popianos, in biroul lui Popesu
La tobele lui Popianos, in biroul lui Popescu

Pentru ei e mult mai acesibil, mai normal sa le pui o farfurie cu mancare undeva unde au acces (gen o masa la nivelul lor, cum e masa din living, sau chiar un scaun normal) si ei sa treaca pe la farfurie ori de cate ori au chef sa manance. La fel si cu lichidele, cu paharul de apa la care sa aiba acces mereu (si nu, nu-i nevoie de cana speciala de bebelusi, ei stiu foarte bine sa tina in maini o cana normala sau un pahar – Yago n-a reusit pana acum sa sparga un singur pahar, si el foloseste pahare de sticla de muuuult timp).

Ce sa zic, m-am aprins. Am spus ca-ti voi raspunde scurt, ca am chestii ce ma tin ocupata, dar am vorbit mult. Asa e cand vine vorba de copii 😀

Sper sa aveti o vacanta minunata si linistita, fara probleme peste care sa nu puteti trece 🙂 si cu multe zile frumoase.

PS: daca tot am scris atat de mult, esti de acord sa public mesajul tau si raspunsul meu pe blog, pentru restul de mame debusolate de liste de vacanta?”

Tot in Piata Mare, la festivalul de teatru
Tot in Piata Mare, la festivalul de teatru

Si ea a zis „da, pune-l pe blog”, si eu l-am pus. Nu ca sa dau cu pietre in mamele care fac liste, ci in obiceiul asta nociv de a perpetua idei gresite si total false. Cum ar fi asta, ca ai nevoie de vreun vapor de lucruri cand pleci in concediu cu copilul. Adica e suficient ca suntem programati de televizor cum sa traim, ce sa cumparam, cat sa cumparam, nu mai e nevoie ca si blogurile sa fie slugi pentru sistem. Blogurile ar trebui sa fie cele care scot adevarul la suprafata, nu care-l ingroapa. Ok, iti place sa faci liste ca sa nu uiti acasa lucruri despre care crezi ca nu poti trai fara. Dar nu te referi la asta ca la adevar absolut, ca pe net se dau si multe mame debusolate si se-apuca sa te creada ca chiar e nevoie sa cumperi atatea ca sa fie totul bine.

Un post lung, pe scurt, intr-o fraza: parinti, nu va speriati, vacanta va fi reusita mai degraba fara tot arsenalul dupa voi decat cu. Frumusetea sta in simplitate. Totul va fi bine!

:)
🙂