Este uimitor cum o decizie ca asta a noastră ne-a arătat cum sunt cu adevărat oamenii. Dar n-am să vorbesc în postul ăsta despre răutatea şi invidia celor din jurul nostru, nu mă simt în stare să înveninez o zi de duminică. Voi vorbi în una din zilele viitoare despre urât şi rău uman.

Acesta este un post dedicat prieteniei, altruismului şi bunătăţii sufleteşti. Foartă multă lume ne-a felicitat pentru nebunia noastră de a pleca în Tenerife. Mulţi alţii pe lângă voi, dragilor, cei care v-aţi scris gândurile bune aici, pe blog, la comentarii. Între aceştia, cei care m-au felicitat în privat, este şi Ştefan, Blueangel. Ştefan, motociclist gălăţean mutat la Bucureşti, după ce a lucrat câţiva ani la aeroportul Otopeni, şi-a dat demisia şi a plecat în Indochina. Am scris aici, pe blog, despre el, la vremea respectivă. La câteva luni de hălăduit printre asiatici, a ajuns la Valencia. Unde este de aproape un an. Lucrează la un aeroport de acolo, trăieşte fericit, liber şi mulţumit cu sine. M-a interpelat pe mess cu „Bienvenidos en España!” şi m-a felicitat că emigrez în Spania. Nici n-a luat-o, nici n-a pus-o şi mi-a zis:

Îmi permit sa-ti ofer cateva sfaturi. Sa iti zic ce va trebuie ca sa lucrati in Spania.
NIE – Numero Idendification Extranjeros – Se obtine de la o sectie de politie speciala pe unei copii de pasaport, completarea unui formular si plata a 10 euro – este echivalent unui nr de buletin
Certificado de Empadronamento – o foaie de la primarie care arata inscrierea in registrul local – se face pe baza pasaportului si o copie a contractului de inchiriere a casei (trebuie sa fie pe numele vostru)
Numero Seguridad Social – Un formular completat + Certificado de Empadronamento + copie NIE
Dupa ce ai obtinut aceste 3 acte poti munci legal ca si comunitar fara nicio restrictie

După ce mi-a dat şi idei de locuit, un exemplu fiind www.couchsurfing.com, Ştefan a zis:

Spania nu are nicio legatura cu ce vezi la Pro TV – este, pana acum din cate am calatorit eu in europa, locul meu preferat, si culmea, a majoritatii europenilor. E tara cu plaja – soare – mojitos si relaxare. Numai in romania e tara de hoti – capsunari si tigani. Sunt sigur ca o sa va placa la nebunie.
Incercati sa nu abandonati dupa 2 luni. Ca sa rezisti 10 luni trebuie sa iti propui 12. Asa ca tinti sus ca nu sunteti singurii care au reusit sau care or sa reuseasca, eu stiu zeci de povesti interesante, si nu de la pro-tv cu romani care din banii de aici fac casa la tara in romania. Epoca industrializarii si generatiilor de ingineri s-a terminat. Necesitam creativitate.

Mulţumesc, omule, pentru îmbărbătare, pentru sfaturi, pentru idei, pentru ajutor. Deja am găsit pe un forum ce formulare trebuie să completăm, le printăm şi le umplem cu scris. După toate veştile proaste ce vin din Tenerife pe forumurile despre joburi, cum că e o perioadă de profundă recesiune şi în insulele Canare, că rezidenţii englezi pleacă în regat după câţiva ani de stat pe insulă pentru că nu mai au de muncă, vorbele lui Ştefan sunt dătătoare de putere.

Cu toate pânzele sus, tot spre Tenerife. Suntem decişi să facem să meargă emigrarea noastră. În ciuda crizei economice.

PieS: Seb priveşte la telenovele. Nu credeam că o să văd asta în viaţa mea. Vrea să se familiarizeze cu spaniola. Grea limbă, zice el.

Join the Conversation

No comments

  1. tot timpul o să se găsească și câte un scârțar, să-ți strice cheftul… dă-i în moașă-sa, că nu merită 🙂 aștept să ajungă tag-ul cu Tenerife mare, mare de tot 🙂

  2. 🙂 Aşa este, nu-i bag în seamă.
    Şi eu aştept să am sute de posturi cu Tenerife, să ajungem acolo şi să vedem cum este adevărata viaţă de pe insulă, să postez despre tot ce e acolo şi să vă conving să veniţi şi voi. Arhipeleagul este mare, e loc pentru toţi. 😀

  3. Eu sunt de parere ca niciodata nu e bine sa pui raul inainte, cel mai bine este sa vezi tu cu ochii tai si sa simti pe pielea ta, ca asa din spusele altora ajungi sa nu mai faci nimic :)…

Leave a comment

Lasă un răspuns