Înainte de a trece la lista cu cele mai sexi și mai frumoase genți de piele falsă, trebuie să fac o introducere. Recitind textul, văd că e destul de lungă, așa că dacă vreți să săriți direct la lista cu poze, dați scroll peste articol.

M-a apucat flama cu gențile chiar înainte să devin vegană. M-am îndrăgostit de genți celebre și mi-am dorit mult să îmi cumpăr și eu astfel de obiecte iconice. Cred că știți la ce mă refer, gențile de oraș, de umăr, de la marile case de modă, Hermes, Louis Vuitton, Prada, Yves Saint Laurent, Dior și da, Balenciaga. Cine nu iubește Balenciaga (din cei care cunosc, firește)? Sunt scumpe, sunt foarte scumpe. Nu mi-am permis niciodată să îmi cumpăr o geantă de 2000 de euro și asta ajunsese o obsesie și un motiv de frustrare pentru mine. De aceea am simțit că am murit și am ajuns în rai când am vizitat piața din Florența – toate gențile pe care le iubeam și mi le doream la prețuri de vreo 20-30 de ori mai mici. Copii, desigur, dar ce copii? Calitate, cusături, piele. Nu insist, ca nu vreau să vă pornesc spre Florența să vă luați genți contrafăcute din piele de animale. Atunci mi-am cumpărat un model ce imita cea mai cunoscută geantă de mână de Balenciaga. Am plătit vreo 50 de euro, dacă îmi aduc aminte bine, și am fost foarte fericită. Nu a durat mult, totuși, că exact după vacanța aia în Italia am aflat despre veganism și a purta piele nu mi s-a mai părut distractiv. În anul ăla am vândut geanta (și ghetele albastre din piele de vițel pe care le cumpărasem în aceeași vacanță). Mi-a părut rău să le dau, de aceea nici nu le-am dat imediat, a fost un proces lent, oarecum, de dez-atașare. M-am simțit puțin privată de o bucurie, dar logica faptelor mă zgâria pe ochi de fiecare dată când le priveam – ”sacrificiul” meu de a nu mai purta piele era infinit mai mic cu durerea, groaza și sacrificiul animalelor care au fost măcelărite și jupuite pentru articolele ”mele” de lux.

Apoi mi-a trecut pasiunea cu gențile. Cel puțin aia pentru obiectele de lux din piele – cât de macabru mi se pare acum ca pielea cuiva să fie atârnată de brațul nostru și să numim asta modă. Pielea unui cadavru… Bineînțeles că noi nu o vedem așa, altfel nu am mai cumpăra deloc haine și accesorii din piele și blană, dar asta este. Nu e un obiect, nu e un lucru. E pielea unui animal care a fost viu și nu și-a dorit să moară. I se aplică multe tratamente chimice – foarte otrăvitoare  în special pentru cei care o lucrează și comunitățile din jur, și în general pentru marile râuri și oceanul planetar unde se scurg toate aceste substanțe chimice de tratare a pielii ca să devină atât de atrăgătoare.

Dacă a fost un moment în istoria noastră în care am folosit pielea animalelor pentru a ne acoperi corpul, ca să ne protejăm și să ne încălzim, a fost pentru că nu exista altă cale. Era ce era și indivizii trebuiau să supraviețuiască. Din lipsă de alimente și din cauza frigului, omul a fost forțat să mănânce carne și să jupoaie pielea de pe cadavre ca să-și acopere propria piele, vulnerabilă și foarte expusă. Acum nu mai suntem în aceeași situație de supraviețuire. Nu mai trebuie să ieșim goi și flămânzi la vânat. Nu mai trebuie să ieșim nicicum la vânat. Totul e la magazin. Și fructe, și zarzavaturi, și cereale, si seminții, și rădăcinoase. și tuberculi, și legume și câte și mai câte. Într-o diversitate suficientă care să ne asigure nu numai supraviețuirea, ba chiar și sănătatea pe termen lung. Nu mai avem nevoia și scuza de a mânca carne și produse furate de la animale – ouă, lapte, miere – nu sunt ale noastre, nu sunt produse de corpul nostru, nu sunt produse de bietele animale pentru noi, ci pentru ele și puii lor.

Și, mai ales, am căpătat cunoștiința și am dezvoltat tehnologia încât să ne acoperim, să ne ținem de cald, să ne apărăm corpul de soare și ninsoare fără să mai jupuim pielea de pe cadavre. Iar în ultimul deceniu, tehnologia a progresat atât de mult încât se poate face piele sintetică atât de realistică la aspect și atingere și rezistentă în timp încât nu are niciun rost, oricum ai privi situația, să mai continuăm cu acest obicei. Avem cu ce să ne învelim, avem cu ce să ne îmbrăcăm, supraviețuim foarte bine fără pielea ori blana animalelor. Și apoi, nu trebuie să murim pe altarul de vegan martir care trebuie să poarte doar haine și accesorii insipide. Genți (și haine și ghete, etc) de piele artificială pot să arăte la fel ca gențile de piele animală și doar un foarte bun cunoscător să poată face diferența.

Ca vegan nu trebuie să renunți la luxul de a avea o geantă de designer sau ghete de piele până la genunchi care să nu arate de proastă calitate. Cumva eu așa credem, de aia nici nu m-am gândit vreun moment să caut alternative vegane la piele. Pur și simplu am purtat genți de umăr făcute din in, muselină, iută, rafie, etc iar în picioare sandalele Trahumara făcute de mine și niște teneși de pânză pentru zile reci sau vacanțe pe continent. Ieri am dat întâmplător peste o nouă lume 🙂

Și mi-am cumpărat imediat o geantă așa cum îmi doream de mult mult timp. Adică un tote, genul Neverfull bag de la LV. Materialul este o micro-fibră foarte asemănătoare cu pielea reală construită într-un mod cât mai nepoluant (pielea sintetică cea mai răspândită e PVC care e f toxic pentru mediu și lucrători, cere consum mare de apă, etc; alta e poliuretanul, din care sunt făcute majoritatea genților din lista mea), în condiții etice de muncă, deci e fairtrade. Clar, cel mai mic impact asupra mediului este să nu cumpărăm nimic 😀 să nu încurajăm deloc consumul, să refolosim ce avea și să cumpărăm produse la mâna a doua mai degrabă decât noi. Dar asta e ceva aproape utopic iar a promova minimalismul mână în mână cu veganismul poate părea nerealizabil și destul de extrem. ”Fugi Jeanino de-aici că nu mă duc la serviciu cu geantă de pânză!” Dar nu trebuie să fie așa. Frumosețea veganismului este că nu e nevoie să sacrificăm gusturile și pasiunile noastre pentru etică, pentru că există alternative vegane pentru orice produs de origine animală. Să continuăm să purtăm ”piele”, dar să schimbăm sursa.

Majoritatea oamenilor consumă. Mult. Iar când vine vorba de articole de piele, cererea e imensă. Companiile produc pentru că noi asta cerem. Dar putem să punem capăt acestei suferințe absurde și inutile – niciun animal nu trebuie să fie exploatat, măcelărit și jupuit ca noi să avem parte de articole luxoase. Și e mult mai simplu ca noi, consumatorii, să facem asta, decât să așteptăm ca producătorii de îmbrăcăminte și accesorii să vină cu alternative etice și lipsite de cruzime.

Și v-am zis că e mai ieftin? Chiar dacă sunt companii care aderă la principiile fairtrade iar asta înseamnă că plătesc mâna de lucru și materialele la prețuri corecte în raport cu prețul final al produsului, gențile astea costă între 2 și 3 cifre (dolari, euro). Au și unele case de modă celebre genți din piele sintetică (sau din cauciuc sau plastic sau alte tipuri de materiale de origine non-animală), dar prețurile sunt în mii de euro sau dolari și astfel destul de neaccesibile maselor. Cumperi o geantă Guci din ”piele” vegană și te costă 3ooo de euro, cumperi una produsă de o companie tânără care nu-și investește profitul în marketing, defilări de modă, fotomodele celebre, vedete, etc. și implicit necunoscută de nimeni din cartierul tău  😀 dar dai doar 150 de euro. Bine și pentru buzunarul tău, bine și pentru compania cea mică ce are etici sănătoase, bine și pentru animale.

Știu că pentru munți oameni de pe planetă și ăsta e un preț mare pentru o geantă. Așa este, sunt total de acord. Este. Dacă îți cumperi des și multe. Dar dacă știi (sau înveți) care ți-e stilul și nu te lași influențat de trendul fast-fashion, îți iei doar 1-2 genți, de calitate, care te țin câțiva ani (în funcție de material, citiți cu atenție descrierea produselor înainte de cumpărare și dacă nu sunteți satisfăcuți cu descrierea de pe net, cereți detalii suplimentare pe mail, eu așa fac tot timpul când cumpăr de pe net). Și așa ieși mai ieftin. La urma urmei, lucrurile ieftine sunt întotdeauna scumpe – lucrătorii care sunt exploatați să muncească mult și pe bani puțini plătesc cu sănătatea și viața lor. Iar tu, pentru că va trebuie să cumperi curând altul că ăla ori nu mai ține ori nu-ți mai place deja, a fost prea ieftin să îl apreciezi cu adevărat, pierzi mai mulți bani când ajungi să tragi linie și să aduni. Oricum, sunt destule astfel de genți fashion, din piele vegană, produse etic, calitativ și cu un impact cât mai mic asupra mediului care costă sub 100 de euro, deci sunt accesibile celor mai mulți dintre noi. Eu am mai jos o listă cu ce mi-a plăcut mie, dar nu cu TOT ce mi-a plăcut, că ar fi ieșit un articol imens. Sunt multe companii vegane și unele au doar prețuri de două cifre, trebuie doar să vă faceți propria cercetare, acest articol al meu să fie doar un punct de plecare și nu ceva definitiv.

Ultima chestie înainte de listă. Faptul că cele mai multe se vând doar în buticuri în unele din marile metropole ale lumii, le face, practic, inaccesibile pentru majoritatea dintre noi. Adică nu putem să le vedem și să le atingem înainte să le cumpărăm. Se vând pe internet și ăsta e un risc când cumperi de pe internet, că poate să nu fie cum pare în poză. Dar dacă vă place ceva, căutati modelul și pe google și youtube, sigur găsiți recenzii, păreri și videouri.

Și acum, lista mea cu cele mai frumoase genți de ”piele” vegană*:

1 – JW Pei ”The Metro Tote” – 159 dolari, eu am luat-o cu 94 dolari (deci 78 de euro la cursul de ieri sau 362 lei pentru cei din România), cu un cupon de reducere de 40%

cand va ajunge, îi voi face un video 🙂 Durează, totuși, am ales varianta cu transport gratuit, deci face vreo 2-3 săptămâni pe drum

Prima e cea pe care am cumparat-o înainte să descopăr și alte genți, nu regret, încă mi se pare f frumoasă după ce am colindat netul. Dacă nu aș fi cumpărat-o, probabil îmi luam alta din lista mea de mai jos. Oricum, să mergem mai departe.

Geanta următoare e foarte specială, prin faptul că e făcută din ananas. Tare, nu? Să scoți un material atât de asemănător cu pielea de animal din fibre de fructe. Trăiască fructele 🙂

Alexandra K ”Pinatex Blackberry” – 239 euro

Fibrele de ananans din care marca poloneză Alexandra K își fabrică ”pielea” pentru unele din gențile colecției

 

 

2 – Jeane & Jax ”Perforated 2-in-1 Tote” – 110 dolari

Genială, așa-i? Incredibilă asemănarea cu pielea de animal

 

3 – Jeane & Jax  ”Tassel Hobo” – 95 dolari

4 – Jean & Jax ”Perforated Weekender” – 135 dolari

 

 

5 – Jeane & Jax ”Pleated Hobo” – 67,50 dolari (redusă de la 90)

6 – Jeane & Jax ”Pebble Hobo with Front Pockets” – $75 (redusă de la 100)

 

Trebuie să mă opresc aici cu Jeane & Jax, că îmi plac toate și stau până mâine să pun doar genți de la ei. Sunt canadieni, intrați pe site și vedeți tot ce au.

7 – Matt & Nat ”Mitsuko Chili” – 155 euro

8 –  Matt & Nat ”Baxter Pomelo”  – 150 de euro

9 – Angela Roi ”Chere Tote” – 240 dolari

 

10 – Angela Roi ”MORNING CROSS-BODY – DUSTY ROSE” – 145 dolari

 

11 – Deux Lux ”Zadie Satchel” – 120 dolari

 

12 – Deux Lux ”Melrose Hand Tote” – 160 dolari

13 – Deux Lux ”Roma Hand Tote” – 120 dolari

14 – MeDusa ”London Tote Bag” – 145 dolari

15 – MeDusa ”Envelope Clutch” – 129 dolari

 

16 – Denise Roobol ”Getaway Bag” – 149,95 euro

 

17 – Denise Roobol ”Harbour Bag” – 59,99 euro (redusă de la 125)

 

18 – Alexandra K ”1.8 Misty Grey” – 179 euro

19 – Melie Bianco ”FARAH MINI CROSSBODY” -29,30 euro (și oferă 50% discount pentru prima comandă)

20 – Melie Bianco ”NANCY LASER CUT OUT TOTE” – 92,45 euro

21 – LaBante ”Burdeo Cabriole Bolsa” – 132 euro

22 – Mary Point ”Chris” – 99 dolari (redusă de la 168)

23 – Mary Point ”Alexandra” – 99 dolari (redusă de la 168)

24 – Mary Point ”Deborah” – 89 dolari (redusă de la 150)

 

 

25 – One Creation ”summer love green – 229 dolari pare piele întoarsă, dar e făcută din… plută 🙂

Din plută de stejar – greu de crezut, așa-i?

26 – Danielle Nicole Handbags ”baxter Hobo” – 88 dolari

 

27 – Danielle Nicole Handbags ”Lana satchel” – 88 dolari

 

 

28 – Gunas New York ”Madison Pe” – 225 dolari

 

 

29 – Gunas New York ”Kangaroo Saffiano” – 165 dolari

 

 

30 – Sole Society ”Animal Faux Leather Tote” – 69 dolari

Trebuie să recunoașteți că sunt la fel de șic și elegante ca cele de piele de animal, ba chiar fiind neimplicată jupuirea unui animal pentru fabricarea lor, sunt și mai grozave. Mi-ar plăcea să știu ce părere aveți despre treaba asta, așa că lăsați un comentariu dacă aveți timp.

*când zic piele vegană, nu mă refer la faptul că pielea e din surse vegetale (doar două din lista mea sunt făcute din fibre vegetale, cea din ananas și cea din stejar), ci că e etic vegană, adică a fost fabricată fără produse de origine animală